Over verbale en non-verbale communicatie

Equisapiens betekent zoiets als "wijze" of "wetende" paarden, maar ook "gelijkwaardig verstandig".

Slechts een klein deel van onze boodschap wordt overgebracht door de woorden die we kiezen. De ontvanger reageert verder op onze toon en een aantal andere signalen zoals lichaamshouding, ademhaling, energie, spierspanning en gebaren. Een paard is als prooidier voor zijn overleving aangewezen op het sociale gedrag van de kudde. Omdat lawaai maken roofdieren aantrekt, zijn paarden meesters in stille, non-verbale, communicatie. 

De omgang met paarden heeft mij er van bewust gemaakt hoe krachtig de inzet van non-verbale communicatie kan zijn. Daarbij is het voor mijn cliënten overigens niet nodig om zelf met een paard te werken. Een aantal principes is relatief eenvoudig overdraagbaar op de sociale context waarin mensen zich dagelijks bewegen.

Soms voegt een coachsessie met paarden echter iets wezenlijks toe. Contact met paarden kan de mens veel opleveren. Wij mensen zijn denkers en praters, een paard luistert, kijkt, ruikt en voelt. De combinatie van beide kan leiden tot heel bijzondere ontmoetingen. Ik werk vanaf de grond, er wordt dus geen paardrijles gegeven en u hoeft niet in het zadel.